Je innerlijke criticus

Je innerlijke criticus

innerlijke criticus

We praten de hele dag tegen onszelf. We hebben kritiek op alles wat we doen. Alles wordt constant door onze innerlijke criticus beoordeeld. Vaak is de toon van deze criticus niet al te mild, maar juist hard en streng. Veel harder en strenger dan we voor een ander zouden zijn.

Waar komt deze negatieve kritische stem vandaan?

Sommige cliënten vertellen me dat het duidelijk de stem van hun vader of moeder is, die ze geïnternaliseerd hebben. Soms is het de stem van de maatschappij of de cultuur waaruit je komt. Soms is het een samenraapsel van boodschappen die je ooit van verschillende mensen hebt gehad. Vrienden, (ex) geliefden, familie, leraren, klasgenoten.

We horen boodschappen als: “er is iets mis met mij, mensen vinden mij niet leuk, ik hoor er niet bij, ik voldoe niet, ik ben stom, ik ben dik, ik ben lui, ik ben lelijk, ik ben gewoon niet goed genoeg. Iedereen is succesvol en gelukkig en ik niet. Het is duidelijk dat ik het probleem ben, ik kan niet aan de verwachtingen voldoen.”

Er zijn veel manieren om onszelf liefde te geven. Lees hier verder en bekijk de lijst met 20 manieren om meer van jezelf te houden >>

Sarah Hofman

www.relatieverslaving.com

Laat een bericht achter

kwetsbaarheidonveilige hechting gezonde relaties