Liefdesverdriet

Leren loslaten

Liefdesverdriet kan behoorlijk pijn doen! De een ervaart het regelmatig in de relatie en ander ervaart het vooral als een relatie voorbij is, of beide. Als je vaak liefdesverdriet ervaart tijdens je relatie, is dat een teken dat er iets aan de hand is. Is je relatie wel zo gezond en gelijkwaardig als je zou willen?

Wat is de reden waarom je zo vaak pijn en verdriet ervaart? Worden je behoeftes vervuld? Zo nee, waarom niet? Uit je je behoeftes wel en op wat voor manier dan? Of worden je behoeftes niet gerespecteerd door de ander? Hoe komt het dan dat jij dat laat gebeuren?

Codependentie: Mensen die geneigd zijn hun eigen behoeftes ondergeschikt te maken aan die van een ander noemen we codependent. Dit gaat vaak heel automatisch, dus het kan zijn dat je het zelf niet eens door hebt. Als dit zo vaak gebeurt dat het een patroon is geworden kun je het gevoel krijgen dat je jezelf verliest in de relatie. Je wordt daarmee steeds afhankelijker van iemand en de relatie wordt steeds ongelijkwaardiger.

Relatieverslaving: Op een gegeven moment kun je zo afhankelijk zijn van de liefde van je partner, dat je letterlijk ontwenningsverschijnselen kunt ervaren als de relatie verbroken wordt. Je liefde wordt een obsessie en verandert in relatieverslaving of liefdesverslaving.

Rouw en verlies: Als je langer dan een jaar liefdesverdriet hebt en het verdriet wordt alleen maar erger, is dat geen normale rouw, die bij het verlies van iemand die belangrijk voor je is geweest, hoort. Als je liefdesverdriet en het verlangen naar de ander een obsessie wordt, voelt het eerder als een verslaving. Als je je liefdesverdriet wilt verdoven door het aangaan van een andere relatie, stel je het verdriet alleen maar uit en vervang je de afhankelijkheid van de ene persoon in een afhankelijkheid van een ander…

Zoek een gespecialiseerde therapeut: Je kunt in de begeleiding van jouw problematiek op zoek gaan naar iemand die gespecialiseerd is in verlies en rouw, als je het gevoel hebt dat je verdriet om het verwerken van rouw gaat en je hierbij begeleiding nodig hebt. Als je herkent dat je liefdesverdriet een patroon is, wat zich in meerdere relaties herhaalt en niet iets is wat langzaam maar zeker minder wordt, kun je wellicht beter een therapeut zoeken die gespecialiseerd is in relatieverslaving.

aangesloten therapeuten